בית חב"ד שערי תקוה

יהלום 25, שערי תקוה

050-7377060

הרב ירון בבלי

אלכוהול והבריאות שלי – "לחיים"

אלכוהול (במינון הנכון) עשוי להיות בריא, אבל אם קצת מגזימים - הוא עלול לעשות לכם רע (וזה לא רק ההנגאובר). אז איפה נמצא הגבול, וכמה באמת מותר לשתות? מדריך לפורים שמח ובריא ו־12 טיפים לשתייה נכונה
הוא עושה מצב רוח טוב, משחרר חסמים, משמח, זמין וחוקי. יש אפילו מחקרים שמצביעים על תרומתו לבריאות. אז מה יכול להיות רע באלכוהול? ובכן, זה אומנם כיף (בדרך כלל) אבל לאלכוהול יש כמה מגרעות שכדאי לכם לזכור.
1. האם אלכוהול בריא? כן ולא. שתייה מתונה עשויה להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם. אבל שתייה מופרזת עלולה לפגוע בבריאות שלכם.
2. אלכוהול משמין? בהחלט. כמות הקלוריות במשקה אלכוהולי יכולה לנוע מ־150 קלוריות לכוס ועד ליותר מ־250.
3. אז לשתות או לא לשתות? שתייה מתונה עשויה להיות בריאה, אבל "שתייה הוללת" ממש לא. לכן מומלץ לשתות באופן מדוד.
ובכל זאת? ננסה להסביר.
מה יש במשקה אלכוהולי?
את האלכוהול מייצרים מדגנים, מירקות עמילניים או מפירות (חיטה, תפוח אדמה, אניס ואחרים) שעוברים תהליך של תסיסה. גרם אחד של אלכוהול מספק לגוף 7 קלוריות. פרט לתוספת של סוכר פשוט במשקאות מסוימים, המשקה לא נותן לנו רכיבים תזונתיים נוספים, כך ששתיית משקאות חריפים מספקת לנו אך רק קלוריות ריקות.
האם אלכוהול משמין?
כן. כמות הקלוריות במשקה אלכוהולי יכולה לנוע מ־150 קלוריות לשליש בירה ועד ליותר מ־250 קלוריות לכוס משקה מעורבב עם סוכר ועם משקאות עתירי קלוריות נוספים. מנה אחת של אלכוהול מכילה בערך 15 גרם של אלכוהול: שליש בירה או 150 מ"ל יין, 30 מ"ל (צ'ייסר) של משקה חריף כמו ויסקי או וודקה.
האם אלכוהול בריא?
מחקרים שונים הראו שאלכוהול עשוי לעשות טוב לבריאות שלנו. נמצא שהוא יכול להפחית את הסיכון למחלות לב  וכלי דם, ואולי אפילו להפחית את הסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2 ואת הסיכון להיווצרות אבני מרה.
אבל חשוב לזכור: כל היתרונות הנכספים האלה רלוונטיים רק אם אתם שותים באופן מתון – עד מנה אחת לאישה או עד שתי מנות לגבר ביום.
שתייה מופרזת מעלה את הסיכון לסוגי סרטן שונים כמו סרטן הכבד, סרטן השד וסוגי סרטן נוספים. שתייה מופרזת גם מעלה את הסיכון למחלות כבד, לשבץ מוחי, לדיכאון ולרמות שומנים גבוהות בדם.
אז כמה מותר לשתות?
על אף שאלכוהול עשוי להיות בריא, אין המלצה חד־משמעית להתחיל לצרוך משקאות אלכוהוליים על בסיס יומיומי. ובכל מקרה – אין שום יתרון בריאותי (אף לא אחד) לסגנון השתייה שקרוי "שתייה הוללת". מדובר בסגנון השתייה שמוכר לכולנו ממסיבות, מחתונות, ממפגשים חברתיים ועוד.
ואם נגזים?
מעבר לעובדה שסגנון שתייה כזה – צריכת כמויות גדולות של אלכוהול בפרק זמן קצר – לא בריא בטווח הארוך, הוא עלול להיות מאוד לא נעים בטווח הקצר (הבוקר שאחרי…).
חמרמורת (או הנגאובר) היא תופעה פיזיולוגית שמופיעה בתגובה לשתייה מוגזמת של אלכוהול. בדרך כלל היא מלווה בבחילה ובהקאות, בעייפות, בסחרחורת ובכאבי ראש, בהרגשת דכדוך וברגישות יתר, בעצבנות, בנדודי שינה ועוד.
יש אנשים שיסבלו מחמרמורת אחרי שתייה של משקה או שניים, אחרים יחושו בחמרמורת בעקבות שתיית כמויות גדולות יותר. זה תלוי בהרגלי שתייה, בגודל ובמבנה הגוף, במין, בגיל, בסוג המשקה ובאיכותו, בערבוב משקאות, בתכולת הקיבה ועוד.
אז אם אתם כבר חוגגים, ואתם מתכננים לשתות אלכוהול, כדאי לעשות זאת בחוכמה, ובעיקר כדאי שתזכרו את 12 הטיפים שלנו לשתייה נכונה.
1. לא על קיבה ריקה
מומלץ לאכול ארוחה לפני הבילוי, לא לשתות על קיבה ריקה.
2. בלי מלח
הימנעו מאכילת מזון מלוח שמגביר צמא (ובכך גורם לכם לשתות יותר).
3. עם מים
שתו מים בבית, לפני הבילוי, במהלכו ולאחריו.
4. להקפיד על איכות
הימנעו משתיית אלכוהול זול ולא איכותי.
5. בגבולות הסביר
הקפידו על כמות סבירה שמתאימה לכם. מנה סטנדרטית היא כוס יין או שליש כוס בירה.
6. לא לערבב
אל תערבבו משקאות אלכוהוליים שונים, היצמדו למשקה אחד כל הערב.
7. יין ובירה עדיפים
העדיפו יין או בירה על פני קוקטיילים שמכילים משקות מתוקים, שמנת וסוכר.
8. לשתות לאט
שתו לאט, כך תאפשרו לגופכם לפרק את האלכוהול בקצב שלו בלי להעמיס עליו כמויות גדולות.
9. בלי תרופות
הימנעו משתיית אלכוהול בשילוב תרופות. אלכוהול משבש את פעילות התרופה, ושילוב השניים עלול לגרום לתופעות מזיקות ואף להרעלה.
10. זהירות, סוכרת
אלכוהול מוריד את רמת הסוכר בדם. חולי סוכרת צריכים להתייעץ עם דיאטנית כיצד למנוע מצבים של היפוגליקמיה.
11. לסיים עם משהו קל
לאחר הבילוי כדאי לאכול משהו קל ומומלץ להמשיך בשתיית מים.
12. מודעות
ולסיום, אזהרה קטנה: לאלכוהול יש השפעה על המוח ועל מערכת העצבים המרכזית. הוא פוגע ביכולת השליטה העצמית ובשיקול הדעת, כך שהוא עלול לעודד התנהגות אגרסיבית ופוגענית. שימרו על עצמכם ועל הסובבים אתכם.
אורלי וייסיד היא דיאטנית קלינית בכללית

 

התוכן באדיבות אתר שרותי בריאות כללית © כל הזכויות שמורות

 

מערכת האתר

השאירו תגובה

השאר מחובר!

אל תפספס את המגזין האיכותי שלנו שמכין אותך לשבת

דילוג לתוכן